Donkey Designs

Tien jaar lang was hun zaak in de Raaks Halle aan de Drossestraat gevestigd. Sinds januari  heeft Donkey Designs hun nieuwe intrek op de Zuiderstraat 35. Donkey Designs is een speciaalzaak waar men textiel op een ongecompliceerde en creatieve wijze kan laten bedrukken of borduren, gekoppeld met een leuke kadowinkel. We spreken met eigenaren Alain Knip (55) en Babruska ten Hoope (51) die ons vol passie meenemen in hun droom die werkelijkheid is geworden.

Even voorstellen

Babruska, geboren en getogen in het Ramplaankwartier, heeft een grafische opleiding gevolgd met als richting ontwerpen. Tijdens haar stage in een drukkerij liep ze Alain tegen het lijf die ook de grafische school heeft gedaan. Alain komt uit Heemskerk en werkte als productieleider in een offset drukkerij in Haarlem. Zijn eerste werkgever was Vernhout en van Sluyters aan het Spaarne. De liefde voor Haarlem en specifiek de Vijfhoek was al vroeg ontstaan toen het stel tijdens hun verkering drie weken op een huis paste aan het Nieuwekerksplein. Inmiddels zijn ze alweer 31 jaar samen, hebben twee kinderen en wonen in Heemskerk. Babruska: “Eigenlijk kom je twee keer thuis; ’s ochtends in Haarlem op ons werk en ’s avonds thuis in Heemskerk.”

Ezels

Rond 2008 ging het niet best in de economie met veel faillissementen, ook in de drukkerij business, als gevolg. Babruska werkte al als zelfstandig grafisch ontwerper en bij Alain speelde al een tijdje het onbedwingbare idee om ook voor zichzelf te beginnen: “Thuis waren we al hier en daar begonnen met het foto drukken op tegels en mokken. En zo zijn we in 2008 gestart met Donkey Designs, initieel als een grafisch ontwerpbureau vanuit Heemskerk. De naam Donkey Designs vindt hier ook zijn oorsprong, aangezien Heemskerkers als bijnaam ‘ezels’ worden genoemd.”

Raaks Halle

In 2015 liep Alain bij de onlangs gesloten Raaks Halle binnen. Toen zijn vraag of er nog een plekje voor een shop in een shop was bevestigend werd beantwoord, hebben ze meteen een borduurmachine aangeschaft en zich met het bedrijf in Haarlem gevestigd. “Vanaf dat moment konden we ter plekke handdoeken, badjassen en knuffels laten borduren. En dat liep best aardig. Onze eerste klant kwam en die komt nog steeds! Particulieren en ondernemers uit Haarlem en omstreken weten ons echt te vinden. Jopenkerk, Roast Chicken Bar, Table 24 en Frenchie zijn allemaal klanten waar wij het logo op de werkkleding op borduren of bedrukken”, aldus Alain. Na een tijdje werd de zaak uitgebreid met onder andere woonaccessoires, kado-artikelen en Little Dutch kinderspeelgoed. Babruska: “Een eigen bedrijf runnen is leuk maar ook spannend. We moesten nog veel leren, zoals zelf je boekhouding en marktonderzoek doen en de zichtbaarheid op social media vergroten.”

Assortiment

Na de sluiting van de Raaks Halle begin dit jaar, heeft een aantal ondernemers een doorstart gemaakt op de Grote Houtstraat. Donkey Designs verhuisde wat minder ver en opende op 8 januari haar deuren aan de Zuiderstraat 35. Babruska: “We zijn super blij en trots dat we nu eindelijk onze eigen winkel hebben. Wij hopen dat deze winkel net zo goed gaat lopen als in de Raaks Halle.” Donkey Designs onderscheidt zich door persoonlijke aandacht, een divers assortiment en vakkundig advies. Alain: “Bij ons komen zowel particulieren als bedrijven. Wij bedrukken en borduren petjes, rugzakken, hoodies, kookschorten, bedrijfskleding, noem het maar op, ook al heb je maar één item. Wij verheugen ons op de aankomst van onze 3e borduurmachine. Je kan ook een poster of een sticker laten maken. Babruska maakt het grafisch ontwerp of je levert zelf iets aan. Daarbij hanteren we geen ingewikkelde online ontwerpmodules: vertel ons je wensen en wij maken het.”

Kroonluchter

Twee keer per jaar bezoeken Alain en Babruska een beurs voor de nieuwste borduurtechnieken en om te kijken wat leuk zal staan in hun kadowinkel. Je kan er zelfs terecht voor een kroonluchter. Alain: “Het doel is om iets unieks te maken voor Haarlem dat ook aanslaat bij toeristen. En vooral om de mensen te laten lachen. Denk daarbij aan een rompertje met een artistieke Haarlemse mug erop of een grappige tekst op een kookschort. Je hoeft niet eerst zelf naar een winkel voor een kledingstuk, want die kan je bij ons blanco uit een catalogus uitkiezen om te laten bedrukken of borduren.” Bent u nieuwsgierig geworden? De winkel is van dinsdag tot en met zaterdag van 10 tot 18uur geopend.

Tekst: Mijke Groot

Binnenblad 02-2024